Hvor ofte og når bør jeg skifte filter?

Filtersett til Villavent SAVE VSR 150For å sikre at ditt hjem har et rent og friskt inneklima, er det viktig å skifte filter i ventilasjonsaggregatet før de blir for tette og nedsmussede.

Helsepersonell anbefaler at en i utsatte strøk med mye svevestøv, som f.eks. større byer, bytter filter to ganger i året. Dette gjelder også for spesielt sensitive personer, som pollenallergikere.

For de fleste andre, holder det å skifte én gang i året.

Et filter skal uansett ikke stå mer enn i 12 måneder, da det har begrenset levetid og vil etter hvert samle opp biologisk materiale som forråtner (bakterier), pollensporer som avgir allergener, og farlige tungmetaller. Dette er anbefalt av både spesialister og i flere standarder som VDI 6022 og EN 13779.

Når på året bør jeg skifte?

Den beste tiden å bytte filter er på høsten. Da kan du starte vintersesongen med et rent filter som er fri for pollensporer, insekter og støv fra blant annet jordbruk.

Årsaken til at det anbefales å skifte to ganger i året er at vintersesongen kan føre med en stor andel av sot og gasser som svovel og nitrogen i luften, dette på på grunn av biltrafikk og fyring med olje og ved.

Hvis du derimot starter med rene filtre om våren, og ikke bytter disse til høsten, så får du inn fuktighet, og det blir bakterievekst.

Følg oss på Facebook for å få melding når pollensesongen er over!

Riktig ventilasjonsfilter

Behovet for å skifte et filter kommer an på trykkfallskriteriet (ca 250 pascal), som ofte nås etter 8 måneder. Det mest økonomiske riktige tidspunktet for å skifte filter i et moderne anlegg er likevel ved et trykkfall på rundt 150 pascal. Trykkfallskurven ligger lenge nokså flatt opp mot dette nivået, men så stiger den bratt.

På billige filter, med usikre testdata, kan trykkfallet på filteret nås allerede etter én måned. Filteret vil da være nær ubrukelig, og kun påføre deg ekstra kostnader i form av økte strømutgifter og slitasje på ventilasjonsanlegget.

Frekvensstyrte vifter øker på og trekker mye strøm når trykkfallet stiger. Da blir energikostnaden ved å trykke lufta igjennom et tett filter for høy.

Om du velger riktig ventilasjonsfilter, og bytter filter minimum en gang i året, er du sikret ren luft som bidrar til et bedre inneklima, færre luftveisrelaterte plager og mindre sykefravær.

De fleste filter fra Interfil har også høyere kvalitet på avtrekksfilteret, dette for å holde rotoren (varmeveksleren) ren og sikre aggregatets funksjon.

Hovedpunkter:

  • Økonomisk vil det lønne seg å bytte filter 1-2 ganger i året, da et tett filter krever mer energi for å dytte luften igjennom filteret. Hyppige skift gir også lavere vedlikeholdskostnader for kanaler og øvrig system.
  • En god bonus er at du ved hyppige filterbytter og valg av best mulig filter faktisk sparer penger

Vi selger ventilasjonsfilter fra norske Interfil AS som holder til på Skjåk. Selskapet er Norges største filterprodusent.

PS! Vi har også filterabonnement. Da slipper du å tenke på når du skal bytte filter 😉
Les mer om filteravtalen her.

 

Legg igjen en kommentar

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0,00