Hvilken temperatur bør jeg ha på soverommet om natten?

Den foretrukne temperaturen på soverommet om natten varierer fra person til person. Noen liker å sove i et iskaldt soverom og legge seg under en god og varm, tykk dyne, mens andre liker det varmt og godt, uten for mye dekke.

For å få optimal nattesøvn, anbefaler derimot forskere at soverommet er mørkt, og nokså kaldt. Soveromstemperaturen bør ligge mellom 15-20 grader.
Dette for å oppnå «termisk nøytralitet», altså når kroppen genererer like mye varme som den mister til omgivelsene.

Hjernen stiller seg inn på en lavere kroppstemperatur når du faller i søvn. Om da soverommet er for kaldt, eller for varmt, vil dette kunne skape problemer for søvnkvaliteten din. Du kan få en kortere søvntid, og kanskje oppleve at du våkner opp midt på natten.

Blir det for varmt eller for kaldt, vil dette være negativt for søvnkvaliteten.

Varmt soveromOm du synes at mellom 15-20 grader enten blir for varmt eller kaldt, bør du heller variere tykkelsen på dynen (sommer- og vinterdyne), hvor mye klær du har på deg, eller kanskje velge å sove uten klær.
Det er nemlig ikke bra å ha det for varmt da kroppen vil bruke unødvendig med energi til å svette. Sannsynligvis vil du da våkne opp enten glovarm eller iskald.

Likevel, for lav temperatur kan medføre at du fryser på føttene. Noen sover med ullsokker året rundt; Dersom beina er varme, er det slik at kjernekroppstemperaturen går ned, og en får lettere sove.

Om du derimot liker det svalt og kjølig om natten, bør du heller lufte ut godt en times tid før du skal sove. Husk å lukke vinduet før du legger deg. Det er mange som liker å sove med åpent vindu, selv på vinteren, men dette kan faktisk gi negative følger for kroppen og resultere i at du blir småsnufsete neste dag. Hvis det da blir kaldere på soverommet i løpet av natten, kan man havne i den dype REM-søvnen mye senere på natten, gjerne i fire-fem-tiden, når det er blitt så kjølig at søvnen avbrytes og en våkner opp.
Selvfølgelig finnes det personer hvor det likevel fungerer utmerket å ha åpent vindu hele natten. Så lenge de åpner god søvnkvalitet, er ikke dette et stort problem.

Ha derimot ikke vinduene åpne om dagen på vinteren da du på sikt kan risikere å få muggsopp.

Soverommet er nemlig fuktig om morgenen, da en har pustet og svettet i et tett soverom om natten. Så, når man setter opp vinduene om morgenen og ikke skrur opp varmen kan det oppstå kondens på veggene – ofte bak ved sengen, garderobeskap og nattbord. Dette skjer fordi ytterveggene ikke blir varmet godt nok opp, slik at de da er kalde hele tiden.

For å forhindre fukt og muggskader, bør en derfor lufte godt FØR en legger seg om kvelden, eller skru opp varmen på soverommet om dagen, opp mot 18-20 grader.


Referanser

  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8022726?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
  • https://www.byggesagkyndig.nu/
  • https://sleepfoundation.org/bedroom/
  • http://www.sondagsavisen.dk/bolig/2016-11-02-et-koldt-sovevaerelse-kan-give-svamp/
  • The Papworth Respiratory Support and Sleep Centre (RSSC) , Dr Ian E Smith, https://www.royalpapworth.nhs.uk/content.php?/about/our_staff/profiles/Dr_Ian_E_Smith
  • NAAF (Norges Astma- og Allergiforbund), https://www.naaf.no/fokusomrader/inneklima/fakta-om-inneklima/temperatur/ og https://www.naaf.no/fokusomrader/inneklima/fakta-om-inneklima/luft-og-ventilasjon/

#soveromstemperatur

En kommentar om “Hvilken temperatur bør jeg ha på soverommet om natten?”

  1. Hva gjør vi når brannforskrifter forbyr vindu som kan åpnes?Soverommet blir ikke kjølig eller friskt noen gang.Balansert ventilasjon hjelper ikke til noe bedring i temp eller luftutskiftning som husbygger påstår.Føler vi bor i et fengsel og har stadig økende behov for større doser inhalasjonsmedisiner for min asthma.Fortvilet over vår nye bolig…

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0,00