Soverommet mitt er for varmt om natten!!!

Soverommet er for varmt, svette puterMed sommervarme kommer ofte ubehagelig varme soverom. Mange sliter med å få sove, og en kan fort gå lei av å skifte ut svette sengetrekk.

Selv om du ikke har varmepumpe, air condition eller ventilasjon med kjøling finnes det likevel noen gode råd.

1. Hold varmen ute!

Skjerm for solen slik at ikke varmen fra solstråler slipper inn. Lukk dører og vinduer utpå morgenen og trekk for gardiner og persienner. Det beste er med utvendige markiser eller persienner, men om du bare har gardiner eller innvendige persienner, bør siden mot vinduet være lys slik at mest mulig sollys og varmestråling reflekteres ut igjen.

Bruk gardiner i lyse farger om sommeren. Bruk heller tofargede, eller et andre lag om du behøver solskjerming.

Ja, lyse gardiner vil slippe inn mer lys, men samtidig reflektere mer varmestråling enn det mørke gardiner gjør. Mørke gardiner vil fungere som en radiator på varme sommerdager!
Du kan kanskje ha to lag, et lyst ytterst og et mørkt innerst?

Aluminiumsfolie eller hvite gardiner eller laken dynket i vann som henges opp på utsiden av vinduet er gode alternativer. Vannet vil da fordampe og gi lavere temperatur.

2. Skrue av varmekilder

Det hjelper ikke å skru av varmeovnen og lyset, om du har PC, TV, Xbox eller PlayStation på hele dagen. Disse avgir store mengder varmeenergi.

3. Lufte godt ut

Lyse gardiner, åpnet vindu sommerPå varme dager er det best, både for temperaturen og luftkvaliteten, å lufte først når kvelden kommer med sin kjølige luft.
En god måte å oppnå gjennomstrømming på er å åpne to vinduer på hver sin side av boligen, med dørene mellom vinduene åpne.

Alternativt kan man åpne opp to vinduer i samme rom. Da bør man ideelt sett ha et vindu som står lavt i rommet, hvor kald luft trekkes inn, mens den varme lufta strømmer ut gjennom et annet vindu høyere i rommet.

Dersom man har flere etasjer bør man være oppmerksom på hvor lufta kommer fra. Dersom det er kaldere ute enn inne, og man har gjennomstrømming fra åpne vinduer i underetasjen og ut gjennom et vindu på soverommet, kan man gå en varm natt i møte.

Dette fordi den oppvarmede lufta fra resten av huset stiger opp og ut gjennom soverommet.

På spesielt varme dager bør uansett gardinene være trukket for fra morgen til kveld. Du kan likevel holde vinduet åpent, men bruk i såfall et pollenfilter da det kan blåse inn veldig mye pollen og støv om dagen.

Bruk pollenfilter ved åpne vinduer om sommeren
Et pollen-nett, som du fester rundt med selvklebende borrelås får du blant annet kjøpt på apoteket eller hos naaf, og er spesielt gunstig dersom du eller andre i familien har pollenallergi eller reagerer mye på støv.

4. Sett opp en avtrekksvifte

En vifte virker avkjølende på huden fordi den blåser varmen bort fra kroppen, midlertidig. Samtidig gjør den ikke noe for å kjøle ned selve rommet den befinner seg i.

VifteOm kvelden er det som oftest kjøligere ute enn inne. Derfor kan det være lurt å sette opp en avtrekksvifte.

En vifte som blåser ut av vinduet vil suge varm luft ut fra rommet, mens den kalde uteluften vil sige inn igjen gjennom det samme vinduet.

Sørg for at dørene inn til rommet er lukket, ellers risikerer du å suge ut varm luft fra hele huset. Dette vil bare medføre et varmere rom!

Avtrekksviften fungerer ekstra godt dersom en annen vifte blåser inn uteluften samtidig fra et annet vindu.

Du kan også godt flytte viften UT av soverommet og inn i et annet rom. La viften stå på et bord foran vinduet i rommet utenfor soverommet, og la vinduene i begge rom stå åpne.
– Da skaper du et undertrykk i soverommet, og luft med lavere temperatur vil trekke inn gjennom det åpne vinduet på soverommet. Vær derimot obs på gardiner som eventuelt kan blåse inn i viften!

5. Bare bruk viften!

På ekstra hete netter, kan selvfølgelig en frittstående vifte være redningen. La den gjerne blåse deg rett i fjeset om
du føler for det, men husk at slike vifter ofte virvler opp mye støv og kan føre til dårligere luftkvalitet i rommet om det ikke har god ventilasjon.

Les også vårt innlegg om hvor varm soverommet ditt bør være om natten!

 

Se våre romventilatorer som kan brukes både til å trekke varm luft ut av boligen, og for å tilføre filtrert, frisk uteluft. Det gjøres oppmerksom på at disse ikke kjøler ned inneluften (som en air-condition), noe som best lar seg gjøre ved ventilasjon med kjøling.


Referanser:

  • NAAF (Norges Astma- og Allergiforbund), https://www.naaf.no/fokusomrader/inneklima/fakta-om-inneklima/
  • https://sleepfoundation.org/bedroom/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8022726?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
  • https://www.tu.no/artikler/slik-holder-du-soverommet-kaldt-i-tropevarmen/231114
  • The Papworth Respiratory Support and Sleep Centre (RSSC) , Dr Ian E Smith, https://www.royalpapworth.nhs.uk/content.php?/about/our_staff/profiles/Dr_Ian_E_Smith

Legg igjen en kommentar