Soverommet mitt er for varmt om natten!!!

eeeeSoverommet er for varmt, svette puterMed sommervarme kommer ofte ubehagelig varme soverom. Mange sliter med å få sove, og en kan fort gå lei av å skifte ut svette sengetrekk.

Selv om du ikke har varmepumpe, air condition eller ventilasjon med kjøling finnes det likevel noen gode råd.

1. Hold varmen ute!

Skjerm for solen slik at ikke varmen fra solstråler slipper inn. Lukk dører og vinduer utpå morgenen og trekk for gardiner og persienner. Det beste er med utvendige markiser eller persienner, men om du bare har gardiner eller innvendige persienner, bør siden mot vinduet være lys slik at mest mulig sollys og varmestråling reflekteres ut igjen.

Bruk gardiner i lyse farger om sommeren. Bruk heller tofargede, eller et andre lag om du behøver solskjerming.

Ja, lyse gardiner vil slippe inn mer lys, men samtidig reflektere mer varmestråling enn det mørke gardiner gjør. Mørke gardiner vil fungere som en radiator på varme sommerdager!
Du kan kanskje ha to lag, et lyst ytterst og et mørkt innerst?

Aluminiumsfolie eller hvite gardiner eller laken dynket i vann som henges opp på utsiden av vinduet er gode alternativer. Vannet vil da fordampe og gi lavere temperatur.

2. Skrue av varmekilder

Det hjelper ikke å skru av varmeovnen og lyset, om du har PC, TV, Xbox eller PlayStation på hele dagen. Disse avgir store mengder varmeenergi.

3. Lufte godt ut

Lyse gardiner, åpnet vindu sommerPå varme dager er det best, både for temperaturen og luftkvaliteten, å lufte først når kvelden kommer med sin kjølige luft.
Du gjør dette best ved å skape luftgjennomstrømming mellom to åpne vinduer på hver sin side av boligen, med dørene mellom vinduene åpne.

To vinduer i samme rom kan også gjøre nytten. Da bør det ene vinduet være lavere enn det andre, slik at kald luft trekkes inn her, og den varme lufta strømmer ut gjennom vinduet som står høyere.

Om det er flere etasjer i boligen, må du være oppmerksom på at et åpent soveromsvindu, med luftgjennomstrømming fra etasjen under vil  medføre at du har et veldig varmt soverom når du skal legge deg..

Den oppvarmede lufta fra resten av huset stiger nemlig opp og ut gjennom soverommet ditt.

På spesielt varme dager bør uansett gardinene være trukket for fra morgen til kveld. Du kan likevel holde vinduet åpent, men bruk i såfall et pollenfilter da det kan blåse inn veldig mye pollen og støv om dagen.

Bruk pollenfilter ved åpne vinduer om sommeren
Et pollen-nett, som du fester rundt med selvklebende borrelås får du blant annet kjøpt på apoteket eller hos naaf, og er spesielt gunstig dersom du eller andre i familien har pollenallergi eller reagerer mye på støv.

4. Sett opp en avtrekksvifte

En vifte virker avkjølende på huden fordi den blåser varmen bort fra kroppen, midlertidig. Samtidig gjør den ikke noe for å kjøle ned selve rommet den befinner seg i.

VifteOm kvelden er det som oftest kjøligere ute enn inne. Derfor kan det være lurt å sette opp en avtrekksvifte.

En vifte som blåser ut av vinduet vil suge varm luft ut fra rommet, mens den kalde uteluften vil sige inn igjen gjennom det samme vinduet.

Sørg for at dørene inn til rommet er lukket, ellers risikerer du å suge ut varm luft fra hele huset. Dette vil bare medføre et varmere rom!

Avtrekksviften fungerer ekstra godt dersom en annen vifte blåser inn uteluften samtidig fra et annet vindu.

Du kan også godt flytte viften UT av soverommet og inn i et annet rom. La viften stå på et bord foran vinduet i rommet utenfor soverommet, og la vinduene i begge rom stå åpne.
– Da skaper du et undertrykk i soverommet, og luft med lavere temperatur vil trekke inn gjennom det åpne vinduet på soverommet. Vær derimot obs på gardiner som eventuelt kan blåse inn i viften!

5. Bare bruk viften!

På ekstra hete netter, kan selvfølgelig en frittstående vifte være redningen. La den gjerne blåse deg rett i fjeset om
du føler for det, men husk at slike vifter ofte virvler opp mye støv og kan føre til dårligere luftkvalitet i rommet om det ikke har god ventilasjon.

Les også vårt innlegg om hvor varm soverommet ditt bør være om natten!

 

Se våre romventilatorer som kan brukes både til å trekke varm luft ut av boligen, og for å tilføre filtrert, frisk uteluft. Det gjøres oppmerksom på at disse ikke kjøler ned inneluften (som en air-condition), noe som best lar seg gjøre ved ventilasjon med kjøling.


Referanser:

  • NAAF (Norges Astma- og Allergiforbund), https://www.naaf.no/fokusomrader/inneklima/fakta-om-inneklima/
  • https://sleepfoundation.org/bedroom/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8022726?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
  • https://www.tu.no/artikler/slik-holder-du-soverommet-kaldt-i-tropevarmen/231114
  • The Papworth Respiratory Support and Sleep Centre (RSSC) , Dr Ian E Smith, https://www.royalpapworth.nhs.uk/content.php?/about/our_staff/profiles/Dr_Ian_E_Smith

Legg igjen en kommentar

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0,00